Пендемијата која се појави лани и тоа на светско ниво,ги затвори клубовите,кафеаните,дискотеките и целосно се стопираа концертите како и јавните собири.Со тоа директно ги погодија уметниците кои денес буквално се на наоѓаат на работ на егзистенција.Македонските пејачи од фолк и поп естрадата деновиве, заедно со угостителите, протестираа пред Владата токму против Законот со кој сеуште се забранува групирање на луѓето токму поради Ковид 19.Пејачите се жалат дека веќе една година немаат работа,односно т.н. тезги од кои живееа и цели семејства.Настапи немаат подолго време,а со тоа директно им е загрозен буџетот и дел од нив веќе се на работ на егзистенција. Свирките денес се минато, концертните сали прази,клубовите и дискотеките одамна се под клуч,а пејачите нема кој да ги ангажира.Ако пандемијата на Ковид 19 продолжи со истото темпо,најверојатно е дека пејачите ке мора да сменат професија,па кој како се снајде.