Ајурведа (Ayurveda) или наука за живот

Ајурведа е традиционална медицина чиишто  принципи за грижа на здравје се користат во Индија повеќе од 5000 години, а се заосноваат на промена целокупниот начин на живеење преку холистички пристап и системско лекување.

Ајурведата ги учи луѓето на кој начин можат да постигнат комплементарен умствен, телесен, емотивен и душевен баланс со цел да промовираат  и одржат добро здравје без комерцијална примена на  лекарски процедури.

Во Индија, Ајурведа  се применува заедно со јога бидејќи се подджуваат и надополнуваат и одат паралелно.

Во изминативе неколку години Ајурведата станува тренд кој добива широка примена  и во западните држави.

Славни личности кои ги следат насоките на Ајурведа учењето се Гвинет Пелтроув, Џенифер Анистон и Џулија Робертс.

За  да започнете со примена на Ајурведа начин на живеење најпрвин треба да се  консултираат со експерт за да го откриете вашиот телесен тип.