Есента е време за зимница, а во кујната на нашите баби не можеше да се замисли без сладоста на дуњата. Како прво утринско уживање особено ги обожаваа жолтите, миризливи дуњи, кои ги чуваа и на шкафовите за да го шират својот мирис дома.

Foto: Shutterstock
Готвењето слатко од дуња, според рецептот на нашите баби, е едноставно и не бара посебни кулинарски вештини. Со овој рецепт ќе уживате во мирисот и вкусот кој потсетува на детството и шпајзот на баба.
Состојки:
– 1 кило дуњи
– 800 грама шеќер
– 2 литра вода
– 2 лимони
– 100 грама ореви
Подготовка:
Дуњите исчистете ги и излупете ги, изрендајте ги на поголем ренде или по желба исечкајте ги на коцки. Ставете ги во сад со вода во кој сте ставиле сок од еден лимон да не поцрни.
Во шерпата прелијте два литра вода, префрлете ги дуњите кои претходно сте ги исцедиле и варете седум минути.
Во друго тенџере ставете шеќер и додадете 300 мл вода. Извадете ги дуњите и ставете ги во тенџерето со шеќер.
Гответе еден час за слатко да се зготви. Кога густите бели меурчиња ќе пукнат и дуњите ќе станат стаклени, сладоста е завршена.
Кон крајот исечете го лимонот во форма на прстени и додадете ги сечканите ореви. Може да го истурите џемот врел во измиени и стерилизирани тегли и да ги превртите.
Следетене на