Банког, главниот град на Тајланд се смета за еден од најдинамичните градови во Југоисточна Азија. Туризмот е најзначителниот фактор за развојот на економијата. Од почетокот на 2019 до сега го имаат посетено 22.78 милиони интернационални туристи.

Банког веќе четврта година по ред е на водечка позиција како град со најголема посетеност. Доколку не сте конвенционален турист кој трага по знаменитости, тогаш Банког е идеалното место за вас.  Тоа е град кој сам по себе е атрактивен и му овозможува уживање на секој турист во локалниот начин на живеење.

Она што не треба да го пропуштите е :

1.Кралската палата( Grande Palace или Royal Palace)

2. Wat Pho- будистички храм и школо за масажа

3. Пливачкиот пазар

4.China town-кулинарниот фестивал, доколку обожавате шопинг и сувенири

5. Тајландските специјалитети

Ова се само неколку предлози кои вреди да се проверат, а листата на интересни и возбудиви места во Банког е долга. Според рејтингот на посетеност ова е град кој засекогаш ќе остане во вашето сеќавање и град кој ќе сакате да го посетите пак.