За да се стоплите во есенските денови ви предлагаме топла и превкусна супа од тикви.
Што ви е потребно:
- 2 лажици маслиново масло
- 2 главици кромид-ситно исецкани
- 1кг. тиква (може и пире од тиква)-излупена, исчистена од семки и исечена на парчиња
- 700 мил. растворена коцка за супа од зеленчук или пилешка
- 150 гр. густа павлака
Начин на приготвување:
- Ставете ги 2те лаж. маслиново масло во поголем сад и стоплете. Додајте го ситно исецканиот кромид и пржете додека не омекне (околку 5 минути, пред да промени боја).
- Додајте 1кг тиква(или пире од тиква) во садот и поченете да мешате со другите состојки додека да омекне тиквата и нејзината боја стане златеста. Гответе од 8- 10 минути.
- Додајте ја растворената коцка од зеленчук или пилешко во садот и зачинете со сол и црн бибер. Оставете да проврие, а потоа да динста околу 10тина минути, за да стане мека и кашеста тиквата.
- Додајте 150 гр. густа павлака оставете да се вари уште неколку минути. Потоа со рачен или обичен блендер изблендирајте си сите состојки за да се добие мазна и свиленкаста текстура.
- Пробајте ја супата, доколку ви се допаѓа како е зачинета сервирајте во длабока чинија со топол зачинет леб и посолете со семиња или црн бибер.
Следетене на