Позитивни и негативни јони се насекаде околу нас. Кога сме на отворено или одиме на кампување, полни сме со позитивна енергија и имаме чувство дека сме преродени. Според Фенг Шуи, Хималајската ламба може да ви ја донесе таа позитивна енергија и во Вашиот дом. Таа ќе ги уништи јоните што се испуштаат од телевизорите, лаптопите, мобилните телефони. Овие јони предизвикуваат траума и хемиска нерамнотежа во организамот. Тоа може да ве доведе до вознемиреност. Бенефити од оваа ламба се: Го подобрува сонот, го намалува стресот, ги редуцира алергиските реакции, го олеснува дишењето.

Позитивните ефекти на Хималајската сол се одамна познати, па затоа таа е многу користена во исхраната. Хималајската ламба ќе ја измие областа со негативни јони и ќе го исчисти вашиот простор во кој живеете и работите, благодарение на минералите кои се пренесуваат преку светилката во околината.
Ако немате таква ламба, можете едноставно да исчистите просторот благодарение на растворот со Хималајска сол. Лажица сол се раствора во 1 дл вода и оставете ја преку ноќ.