Тестото за пица е клучно. Секоја домаќинка има свој рецепт, и сите ќе ви кажат дека најдобриот оној направен од домашно тесто. Истото го тврдат италијанските мајстори, кои го земаат овој занает многу сериозно. Ни дадоа две верзии за врвното „домашно тесто“, а ние ви предлагаме да ги пробате и двете.

Класично тесто
500 гр брашно од типот 400

10 гр сол

4 гр свеж пивски квасец

Подготовка
Растворете пивски квасец во 350 ml вода на собна температура и додадете половина брашно; брзо замесете, потоа покријте го тестото со влажна крпа и оставете го да отстои 30 минути.

Додадете го остатокот од брашното и месете го тестото енергично најмалку 10 минути, на крајот додадете сол и измешајте.

Обликувајте го тестото во топка, ставете го во сад, покријте го со фолија и оставете го да отстои во фрижидер 24 часа.

Извадете го тестото од фрижидер и оставете го да отстои на собна температура два часа. Потоа истегнете го во плех со димензии 34 x 40 см или во два тркалезни тави (со дијаметар од 25 см), покријте и оставете да отстои следните 30 минути пред да ги ставите состојките и да се пече во рерна.

Getty Images

Getty Images

 

Интегрално тесто
300 гр брашно од типот 400

200 гр брашно напишано

10 гр сол

4 гр свеж пивски квасец

Подготовка
Растворете пивски квасец во 380 ml вода на собна температура и додадете половина од двата вида брашно; брзо замесете, покријте го тестото со влажна крпа и оставете да отстои 30 минути.
Додадете го преостанатото брашно и месете енергично најмалку 10 минути, на крајот додадете сол и измешајте.
Обликувајте го тестото во топка, ставете го во сад, покријте го со фолија и оставете го да отстои во фрижидер 24 часа.
Извадете го тестото од фрижидер и оставете го да отстои на собна температура два часа. Потоа истегнете го во плех со димензии 34 x 40 см или во два тркалезни тави (со дијаметар од 25 см), покријте и оставете да отстои следните 30 минути пред да ги ставите состојките и да се пече во рерна.

Getty Images

Getty Images