На денешен ден е родена Мауде (Лорес ) Бони- Maude ”Lores” Bonney, во 1933 година. Таа направила легендарен потфат со тоа што сама тргнала од Австралија до Англија со дрвено авионче кои имал мотор со јачина на денешните автомобили. Патувањето траело 157 часа,а Бони преживела два пада.

Оваа вдахнувачка приказна оставила силна трага во историјата.

Бони е родена во Јужна Африка, а пораснала во Англија и Австралија. Првиот нејзин лет бил на нејзиниот т.н.”Мал брод” во времетраење од 15 часа. Поминала половина свет без навигација и без радио, сама одржувајќи го авинот. Нејзиниот следен план бил лет околу светот преку Јапонија, Алјаска и САД , но Втората Светска војна ја спречила во реализирање на планот. Умрела на 97 годишна возраст во 1997 година.