Европската унија стави забрана на извоз на животни од Русија,посебно на расните руски мачки.Со ова ЕУ и даде на знаење на Русија дека забраната ќе трае се додека трае и војната со Украина.Инаку Русија е позната по продажбата на многу егзотични животни,а најпозната е руската сина мачка која е една од најбараните домашни миленици во светот.