Прв на листата е фестивалот на ледените скулптури во Зволе Холандија кој започнува од 14 декември 2019, а трае до март 2020. Зволе е историски град со средновековно минато, а ледениот фестивал кој се одржува секоја година мами илијадници туристи во зима. Ќе уживте во фантастичните ледени креации, мраз-бар кој е богат  со познатите холандски колбаси, топло вино,  штрудла од јаболка со топол сос од ванила.

<p><strong>Фестивал
на ледената скулптура</strong><strong>, </strong><strong>Зволе</strong><strong>,
</strong><strong>Холандия (14 декември 2019
г. до 1 март 2020 г.)</strong></p><p>Разположен
в североизточната част на Холандия,
Зволе е оживен исторически град със
средновековно минало. Всяка година по
време на Фестивала за ледената скулптура
артисти от цял свят превръщат местния
конгресен център (IJsselhallen) в зимна страна
на чудесата, очаровайки посетителите
със своите фантастични творения от лед
и сняг. Тази година темата е „Пътуване
във времето“, така че очаквайте всичко.
Ще има леден бар и кът за хранене, където
посетителите ще могат да се отдадат на
традиционните зимни лакомства като
холандски колбаси, греяно вино и ябълков
щрудел с топъл ванилов сос.</p>

Карневалот во Ивреа, Италија започнува од 23 февруари и трае до 26ти февруари. Во овој преубав град секоја година се одржува познатиот карневал кој е впечатлив по ,,битката со портокали“. Целта на фрлањето портокали е да се ,,убие“ маркизот, кој според легендата бил многу злобен и ја сакал ќерката на некој локален мелничар. ,,Битката со портокали“ завршува со погребот на маркизот. Секоја година се истураат тони од портокали кои се донесуваат од Сицилија и се користат за оваа намена, а фестивалот е премногу забавен. Сигурно нема да бидете дел од ,,битката“, може само да уживате во претставата, како и во уличната храна, мирисот на цитрус кој се шири низ цел град.

<p><strong>Карнавалът
в Ивреа, Италия (23-26 февруари 2020 г.)</strong></p><p>Битката
с портокалите се провежда
всяка година през февруари
в красивото градче. Девет
отбора в продължение на три дни хвърлят тонове портокали
(които идват от Сицилия,
тъй като не се отглеждат
в този район), опитвайки
се да убият маркиза
тиранин, който иска
дъщерята на местния мелничар. Историята
датира от Средновековието.
Като зрител няма да участвате в кръстосания
огън, но ще стъпвате по
портокали (ние бихме казали, че това е
невиждано разхищение, но...). Всичко
завършва с погребението на маркиза. Из
града има огромно разнообразие от
улична храна на достъпни цени. Фестивалът
е весел и забавен, а
и след това дни наред ще усещате цитрусовия
аромат навсякъде със себе си.</p>

Карневал во Птуј, Словенија кој започнува од средината на февруари и трае до крајот на месецот. Тука ќе наидете на интересни маски, а целта на парадата е интересна, да се протераат злобните демони и зимата и да се повика пролетта. Улична забава со домашно калено вино, вкусни крофни која сигурно ќе ја паметите.

<p><strong>Карнавал
Kurentovanje в Птуй, Словения
(15-25 февруари 2020 г.)</strong></p><p>Приличат
на българските кукери, искат да прогонят
зимата и нейните зли демони и да привлекат
пролетта. Парадът, който изглежда доста
зловещо, преминава в улично парти с
домашно греяно вино и гигантски понички, пълнени с кайсиев мармалад. </p>

Секоја зима во месец февруари, Венеција се транформира во спектакуларно засолниште на фантастични маски и екстравагантни паради. Тесните, мистериозни улици на градот и прекрасниот плоштад на Сан Марко се заробени од мистериозно маскирани весели луѓе, додека елегантните гондоли исполнети со интересни ликови пловат по каналите. Фестивалот во Венеција мора да се гледа барем еднаш во животот!

<p><strong>Карнавалът
във Венеция (8-25 февруари 2020 г.)</strong></p><p>Всяка
зима Венеция се преобразява
от фантастични
маски и екстравагантни паради.
Тесните загадъчни улички
на града и красивият площад „Сан
Марко“ биват превзети
от мистериозно маскирани
весели хора, докато
елегантните гондоли,
пълни с фантастични герои,
кръстосват каналите.
Фестивалът във Венеция трябва
да се види поне веднъж в живота!</p>

Покрај добропознатиот Бразилски карневал, карневалот во Венеција тука ќе го спомнеме и Карневалот во Ница-Франција. Од 15ти до 29ти февруари оваа година ќе може да уживате во прекрасните паради украсени со многу светли, весели бои и цвеќиња, огромни фигури од папиер, шарени тезги, огномети…

<p><strong>Карнавалът
в Ница, Франция (15-29 февруари
2020 г.)</strong></p><p>Яркосиньо
небе, приказни паради и купища
цветя по Английската
алея правят карнавала в
Ница едно от най-големите събития
от този тип в света, наред
с известните Венециански и
Бразилски карнавал. Бляскавата
столица на Лазурния бряг се превръща в
декор на десетки театрални
представления, цветни сергии, фойерверки
и внушителни паради с гигантски фигури
от папие-маше.</p>

Фестивал на снежни бомби во ски-центар Мејхофен, Австрија  оваа година ќе се одржи во април. Овој музички фестивал се одржува веќе 21 година на Тиролските Алпи. Опфаќа 7 луди денови и ноќи исполнети со музика и планинска забава. Познати имиња во електронската музика пеат на сцени на отворено на снежните падини.

<p><strong>Фестивалът
Snowbombing в ски курорта
Майрхофен, Австрия (13-18
април 2020 г.)</strong></p><p>Този
музикален фестивал се провежда от 21
години в Тиролските Алпи. Обхваща 7
луди дни и нощи, изпълнени с
музика и планински забавления. Едни
от най-горещите имена в електронната
музика пеят на сцени на открито
по снежните склонове и покачват градуса на настроението до
сериозни висоти.</p>