Авокадото е познато по неговите хранливи состојки и бенефити по здравјето на луѓето. Меѓутоа, не сме свесни колку благородна е неговата семка. Прочитајте ја следнава статија и никогаш повеќе не ги фрлајте семките од авокадото.

sliced green avocado fruit

За разлика од другите семки, од авокадото не содржат цијанид. Од друга страна содржат танини и природен полифенол што може да се најде и во црвеното вино и зелениот чај. Семето од авокадо содржи антиоксиданти и хранливи материи повеќе од кое било друго овошје и зеленчук.

Семето од авокадо помага при дијареа, превенција од канцер на дигестивниот тракт. Богата е со антиоксиданти, па затоа помага при проблеми со холестерол. Делува благородно и за Вашата кожа, ја прави нежна и помлада. Друга придобивка на семето од авокадо е неговата моќ да го зајакне Вашиот имун систем.

Многу истражувања покажале дека семката од авокадо е моќен борец против миелоидна леукемија.

fruit lot on ceramic plate

Иако е многу тврдo семе, неговата употреба е многу едноставна. Ставете го во зип ќеса, закопчајте го, земете чекан и удрете го јако. Добиениот прав од семето може да го ставате во салати, овошен сок, супа.