И кучињата сакаат да се топли: Како да знаете дали на вашето домашно милениче му треба јакна во текот на зимата?
Имајте на ум дека не треба да претерувате и дека на вашето куче не му треба посебен плакар со гардероба

Веќе зачекоривме во постудените периоди од годината, а тоа значи само едно – време е да ги загрееме нашите миленици.

Ако се сомневате какви јакни за кучиња постојат и како да ја изберете вистинската облека за вашето куче, еве неколку корисни совети.

Какви видови јакни постојат ?
Јакните за кучиња најмногу се разликуваат по нивната намена, односно за какви временски услови се направени. Така имаме обични јакни за кучиња „за секој ден“, често сошиени како дуксери од потенок или малку подебел материјал, главно памук, пишува apetit.rs.

Како што се движиме кон постудено време, се префрламе на малку поцврсти јакни, често направени од лесно обложени материјали. Наменети се за услови со малку пониски температури, за некои малку постудени утра и слични временски услови.

Следното ниво се зимски јакни за кучиња, изработени од водоотпорен, ватиран материјал, темелно поставени. Тие се наменети за носење при одење на пониски температури или за оние кучиња кои немаат многу богато крзно.

Што да му купите на човек кој има куче?
Последната категорија која може да се носи во секое време од годината се кабаниците за кучиња. Иако некои кучиња не бараат да носат јакни, сепак препорачуваме да ги заштитите барем на дожд.

Кабатите или капутите се вистинскиот избор за тоа, бидејќи се направени од водоотпорни материјали, така што го штитат грбот при прошетката. Нивната предност е што често се отворени од страна, па ќе бидат погодни за носење дури и кучиња на кои не им треба дополнително затоплување.

Како да ја изберете вистинската јакна за куче ?
Сега кога малку подобро се запознавме со типот на кучешки јакни, време е за тешка одлука – која да ја избереме?

Кога го правите овој избор, треба да ги земете предвид некои од најважните фактори како што се крзното на вашето куче, сезоната и обемот на активности во кои вашето куче учествува, односно – неговиот животен стил.

Најдобрата практика е да имате барем неколку различни јакни и некои одела, за да бидете подготвени за сите временски услови. На пример, ако имате куче на кое му треба дополнително затоплување, мора да имате џемпер, потенка јакна, но и зимско палто, додека, на пример, на некои кучиња им треба само кабаница.

Откако ќе ги земете предвид сите овие ставки, ќе ви биде полесно да одлучите. Имајте на ум дека не треба да претерувате и дека на вашето куче не му треба посебен плакар со гардероба, но треба да му ја обезбедите и потребната заштита од дожд или други неповолни временски услови.

Извор: telegraf.rs