Покрај тоа што е вкусенo и одличен додаток на многу јадења, рецептот што ви го пренесуваме го прави многу едноставенo.
Најдобро е ако можете да набавите свежо, полномасно млеко за него, но доколку не сте во можност, можете да го користите и она со поголем процент на маснотии од продавница.
Состојки:
2 литри полномасно млеко
200 гр готово кисело млеко
1 лажица кисела павлака
Подготовка:
Сварете го млекото и изладете го да се загрее. Во сад ставете 200 гр кисело млеко и павлака, додадете малку топло млеко и убаво изматете со жица.
Истурете сè во топло млеко и мешајте додека сè добро не се соедини.
Истурете во ппсаканите садови, па покријте со капак или проѕирна фолија и оставете го на топло место до рерната да преноќи. Кога млекото ќе се скисели, задолжително ставете го во фрижидер да се излади. Послужете го за појадок или со домашна зелена сарма.
Следетене на