Се што треба да направите да ставите околу палмата пилевина а гордниот дел треба да се обвитка со најлон. Ова важи за сите палми кои се насадени во двор. Ако се во саксии тогаш треба да презимат во не многу топла просторија и тоа без полевање. Медитеранските палми издржуваат минусни температури но нивните листови не издржуваат мразеви и слана. Проѕирниот најлон е нивна идеална заштита од студот.