Непријатниот здив од устата медицински е познат како халитоза. Тој е навистина непријатна појава и може да предизвика низа несакани појави како што се непријатност, анксиозност. Во оваа статија ќе Ви прикажеме неколку лесни и природни начини како да се ослободите од него. Доколку овој проблем и понатаму е присутен консултирајте се со доктор.

Халитозата најчесто е предизвикана од кариес и гигивитис, па бара честа нега и хигиена на забите. Специфичнот мирис на здивот може да е показател од што потекнува овој непријатен мирис. Потенцијани предизикувачи најчесто се цигарите, храната и нередвната орална хигиена.

selective focus of man hitting cigarette

Специфичниот мирис на тутунот во цигарите мже да предзвика непријатен здив, а покај тоа никотинот го зголемува ризикот на орални болести па исто така може да биде предизвикувач.

Халитозата може да е предизвикана од храната исто така, некоја храна сама по себе редизвикува лош здив, исто така и одредени начини на исхрана(диети) кои се зсноваат на намален внес на јаглехдрати. Тоа е зарад распаѓањето на мастите кои произведуваат хемикалии наречени кетони кои имаат јак мирис.

person picking medication pills

Нередовната орална хигиена исто така е еден од главните предизвикувачи. Нередовното миење на забите доведува до иритации, гингивитис, парадонтопатија.

Луѓето кои имаат проблем со сува уста исто така можат да имаат проблем и со халитоза. Болести како што се инфекции на синуси, грло, носот доведуваат до оваа несакана појава. Причина може да биде и заболение на црниот дроб, желудникот.

woman in green crew neck shirt holding red lollipop

Постојат низа на билни природни течности кои може да ги направите дома, а позитивно да влијаат врз отстранување на овој проблем. Пример за тоа е течност од нане. Во 15о милилитри вода што врие додадете една лажичка нане. Процедете после 10 мин и редовно плакнете ја устата. Нането е одлично за дезинфекција.