Еден од најголемите проблеми на денешницата е проблемот со резистенција на антибиотиците.   Резистентноста како проблем ја посочил и самиот пронаоѓач на пеницилинот, А. Флеминг, кој рекол дека доколку антибиотиците се употребуваат неконтролирано, луѓето ќе станат толку резистентни што ќе умираат од обична гребнатинка.

This is photograph TR 1468 from the collections of the Imperial War Museums

За да ги победиме болестите на денешницата – респираторните заболувања, уринарни инфекции,  разните бактериски, вирусни, габични инфекции, паразити, а воедно да не го загрозиме своето здравје, туку да го зајакнеме имунитетот со силен  антиоксидантен ефект се препорачува Дивото оригано.

Oд  сите типови масла од диво оригано најефикасно и најделотворно е маслото од типот Origanum minutiflorum, 100-процентно масло од диво оригано е јак концентрат и при неговата употреба – и за пиење и за мачкање – мора да се разреди.

Маслото од диво оригано може да биде придружено и со чај од диво оригано, кој се одликува со пријатна планинска арома и е вистинско уживање во студените зимски денови.