Првиот Ден на вљубените бил 496 година.

Всушност Денот на вљубените е многу стара традиција, за која се смета дека потекнува од римскот фестивал наречен Луперкалија кој се одржувал кон средината на февруари – официјалниот почетокот на нивната пролет.

Како дел од прославата, момчињата ги пишувале имињата на девојчиња. Повеќето биле парови, момчиња и девојчиња на фестивалот, кои понекогаш се случувало да стапат во брак на самиот фестивал.

Подоцна, црквата сакала да го претвори овој фестивал во христијанска прослава во спомен на светецот  Свети Валентајн.

Но,постепено самиот настан се искомерцијализирал,а името на Свети Валентајн започнало да се користи од луѓето за да ги искажат своите чувства кон оние што ги сакаат.

Денот на вљубените , или Валентајн, се слави секоја година на 14 февруари.

Тоа е денот кога луѓето ја покажуваат својата љубов кон друго лице или луѓе со испраќање картички, цвеќиња или чоколади со пораки за љубов.