Многу од нас слушнале за т.н. „Златен пресек“ , или можеби не? Златен пресек е ирационален број во математиката, кој ја изразува врската помеѓу деловите во кои поголемите се однесуваат на помалите како целин.. Познат како број на Phi, тој се користи како критериум, репер за совршена хармонична убавина уште од античко време. Исто така, им беше познато на античките Грци, кои преку него дефинираа совршена комбинација на внатрешна и надворешна убавина. Денес се користи во многу гранки и уметности.

Терминот „златен пресек“ го измисли Леонардо да Винчи како мерка за идеалните пропорции на човечкото тело, познат е и како ,,Божествена пропорција“. Според неговите принципи, растојанието помеѓу очите на човекот треба да биде еднакво на должината. Должината на ушите треба да биде 1/3 од таа на лицето, а растојанието на брадата до носот – 1/3 од должината на лицето. Врз основа на формулата добиена од славниот ренесансен уметник, д-р Маркард, британски пластичен хирург, повеќе пати утврдуваше, со помош на компјутерска програма, кои се познатите жени со најсовршени карактеристики на лицето. Овој пат, сепак, експертот е насочен кон „златниот дел“ кај неколку ѕвезди од посилниот пол. Тоа се:

Прв на листата е познатиот британски актер Роберт Патисон

Robert Pattinson Birthday, Real Name, Age, Weight, Height, Family, Wife, Affairs, Bio & More

Втор е Хенри Кавил актерот кој го глумеше Спајдермен.

Daniel Northman- Warlock

Бредли Купер е трет со 91,08 проценти.

Продолжуваме со секс-симболот Бред Пит, кој и покрај своите 56 години, дефинитивно не заслужува да биде отфрлен. Се најде на четвртото место со 90,51 процент.

Brad Pitt Is Just Going to Be Gorgeous Forever Huh? #actors #actors #hombres

По него следува уште еден холивудски заводник, тоа е Џорџ Клуни со 89,91 проценти.

New hair men grey george clooney 52 ideas

Сликите се превземени од Pinterest