Во овие топли денови лубеницата е идеална за освежување.Богата е со хранливи состојки,има многу вода,го подобрува варењето и го прочистува организмот од отрови. Една резанка дневно ке ги задоволи сите потреби на организмот. Лубеницата е одлична за хидрација на кожата.