Огромната предност на јогата е тоа што таа влијае лековито врз умот и телото, ќе Ве прероди, ќе Ви даде нова димензија на чувства, на среќа, опуштеност и задоволство. За да го извлечеме најдоброто од неа, многу е важно јогата да ја интегрираме  во сите наши дневни активности и да не ја ограничуваме само на хоби или вежбање. Ние Ви нудиме неколку чекори за тоа како да ја применувате почесто.

Приватност

Обидете се да вежбате дома или на некое друго пријатно место кое Ви годи. И бидејќи јогата бара да бидете свесни за движењата на здивот и телото, кога сте во тивок и осамен простор, свеста за себе се зголемува. Во овие моменти, сте во состојба да се оддалечите од околниот свет, да ја насочите концентрацијата во целост кон внатрешниот мир и да ги набљудувате најдлабоките емоциите што ги доживувате во моментот. Во исто време, ова го намалува влијанието на надворешните стрес и се избегнува прекумерна реакција преку комуникација со другите. Комуникацијата е прекрасен начин за споделување, но понекогаш доведува до посебен вид на замор.

silhouette photography of woman doing yoga

Применувајте ги принципите на јогата при донесување на Важно одлуки

Во денешно време, често се наоѓаме под стрес, но тоа не значи дека не треба да ги контролираме и нашите одлуки. Кога добивате чувство на напнатост и вознемиреност, одржете една јога сеанса и одморете го Вашиот ум и Вашето тело. Јогата може да ги смири сите Ваши хаотични емоции. Намето да се фокусирате на тешките моменти, овозможете му на телото да се опушти целосно, па ќе можете од многу појасна перспектива да донесете одлуки што се од голема важност за Вас.

woman sitting on seashore

Претворете ја јогата во личен поглед на светот

Златно правило е дека кон надворешниот свет го манифестираме она што го носиме во внатрешниот – длабоко во нас. Следејќи ги основните чекори во јогата, учиме да не подлегнуваме на тешкотиите и да покажеме кон себеси иста почит како кон другите.  Јогата создава уникатна полнота со која ги реализираме нашите внатрешни емоции во длабочина и откриваме дека само од нас зависи како ќе ги надминуваме нашите ограничувања и ќе живееме среќно со самите нас.

woman wearing black shirt sitting on green yoga mat