Во овие летни горештини,дерматолозите препорачуваат помалку шминка,помалку пудра и маски за лице кои можат да ги затворат порите на лицето и да се појават црвенила. Затоа, дерматолозите препорачуваат да се консумира повеќе вода , а лицето често да се мие со чиста и студена вода,барем три до четири пати во текот на денот.