– За Нова година немам никакви посебни желби, скромно одговорил малиот херој Јане Пeтковски кој бил прекинат од неговиот брат – „Јас ја знам желбата. Да проодиш“. „Ааа, тоа. Па, јас уште малку ќе проодам“, со сигурност и цврстина одговорил Јане во интервју за Женски магазин.

Тој раскажал за своето искуство од говорот кој го одржа на самитот на УНИЦЕФ по повод Светскиот ден на децата, кој самиот го напишал, а споделил импресии и од запознавањето со големите фудбалски ѕвезди.

– Мама и тато ми најдоа само три грешки. Сакав прво да зборувам на англиски, но потоа се предомислив. Сакав да го претставам нашиот јазик.

– Бекам е многу кул, воопшто не се занесува, не се прави ѕвезда. Кога ми пријде да се запознаеме, го прашав кој му е омилен гол што го дал. Ми рече: Оној од половина терен. Се сликавме и си разговаравме. Му раскажав од каде сум и дека многу сакам фудбал. Бекам е супер, ама Погба си е Погба. Тој е најјак“, ни раскажа Јане, додека со мајка му Деница се убедуваше кое капче најдобро му стои за да се слика со него, вели Јане.

Инаку малиот херој месецов ја прими третата доза на лекот „спинраза“, за кој родителите на Јане и уште на шест деца долго се бореа. Овој лек, за Јане е надеж дека наскоро ќе прооди, но и ќе може заедно со неговите врсници од училиштето „Димитар Поп-Георгиев Беровски“ да заигра фудбал.

ИЗВОР: shilomagazine.com.au