Се користи за нервна напнатост, раздразливост и нервоза која се манифестира во желудникот и цревата.

Валеријаната, коча билка или лековита билка е повеќегодишна билка која се смета за природен седатив и анксиолитик (лек кој се користи за лекување на анксиозност). Името доаѓа од латинскиот збор valere, што значи „да се биде силен“, „да се биде добар“.

Тоа е растение кое расте на влажни ливади во Европа и Азија, а може да достигне висина од приближно два метри. Цветовите му се бели, розови, а понекогаш и виолетови. Веќе 15 века е познато дека неговиот корен делува смирувачки врз луѓето. Порано од валеријана се правеле само чаеви, а денес можете да најдете креми, таблети и капсули.