Помладите луѓе во своите 20-ти и 30-ти години изневеруваат сè помалку, а една група луѓе изневерува се почесто, а оние во 50-тите и 60-тите години, покажа студиите на Американскиот институт за семејни студии.

Повеќето Американци во брак се моногамни, но вонбрачните афери се растечки тренд кај луѓето во нивните 50-ти и 60-ти. Многумина од нив се во брак 20 или 30 години – објасни Николас Волфингер, професор на Универзитетот во Јута.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

– Ако сте во брак со некого 30 години, можеби сте се заситиле од вашите интимни односи или едни со други. Друга причина се апчињата за стимулација, кои им овозможуваат на мажите подобро да се претстават во кревет – рече тој.

Меѓутоа, оваа студија исто така покажа дека повеќето прељубници го осудуваат изневерувањето на другите.
– Или нивните ставови не се совпаѓаат со нивното однесување, што е класична приказна во јавноста, или сме сведоци на нееднаквости – заклучува професорот Волфингер.