Познато е дека домашните растенија се нарекуваат прочистувачи на воздухот во куќата, а повеќето цвеќари се согласуваат дека најдобро е хлорофитумот или зелениот крин, односно билката пајак.

Особено е корисен во зима, кога воздухот во просториите брзо се суши поради греењето, а сега е добредојден како уште едно средство за одбрана од вируси.

Ова растение, всушност, ја зголемува влажноста во домот, а тоа ги уништува вирусите и бактериите кои не опкружуваат. Домаќинките го обожаваат ова растение бидејќи не е нималку напорно за одржување, а велат и дека ја впива негативната енергија од просториите.

Против отров

Интересно е што истражувањето на НАСА (Американска вселенска агенција) покажа дека ова растение има антимикробно и антибактериско дејство и дека е рангирана меѓу најефикасните прочистувачи на воздухот. Истражувањата потврдија дека ги неутрализира штетните состојки за човечкото тело како што се фенолот, бензенот, формалдехидот и другите што се испуштаат од современите завршни материјали и мебелот од иверица.

Работи за секого

Зелениот крин успева дури и кајоние кои не се вешти со растенијата, како и апсолутните почетници. Не бара многу внимание и грижа. Не треба често да се полева, доволно е еднаш неделно, а можете да го чувате на светло, но и во потемни делови од станот.

Има украсен лист кој на светлина станува посветлен, а ако го чувате во сенка, лентите на листовите постепено ќе исчезнат.

Со посветени љубители на цвеќиња, зелениот крин може да цвета со подобра грижа. Цвеќиња во форма на ѕвезда може да се формираат на врвот на стеблото.

Зелениот крин е едно од најбезбедните домашни растенија. Не е опасно за луѓето или домашните миленици. Листовите на ова растение мачките ги сметаат за вкусни, па често се случува да ги јадат.

Извор: informer