Ако не сте љубител на динамиката на аеробикот и другите ,,брзи“ вежби, тогаш најдобар избор за Вас е пилатесот. Каланетиката, балетот и јогата се комбинираат за да го формираат телото без напор или напорно вежбање. Пилатес претставува единствен систем на гимнастика за истегнување, за тонирање на телото и за подобра хармонија со умот. Овој метод остава уникатно чувство на свежина и физичко задоволство. Една од најголемите обожаватели на пилатес е Мадона, која преку своите вежби ја одржува својата добра форма.

woman stretching on her leg

Најдобро е овие релаксирачки вежби да ги правите под дејство на музика, која уште повеќе ќе го опушти телото и мислите и ќе доживеете неговиот природен благодет. Кај овој метод многу е важно и дишењето, нередовните вдишувања ќе го направат тренингот неефикасен. Првенствено се работи со мускулите во центарот на телото, абдоменот и половината.  Пилатесот е техника која бара висока концентрација, правилно дишење, а развива флексибилност на мускулите и затегнување.

woman in black yoga pants and top doing yoga near window

Креатор на овој метод на вежбање е германецот Џозеф Пилатес кој од детството страдал од рахитис и ревматизам. По Првата светка војна се враќа во Њујорк каде ја развива оваа техника и по 1960 година станува многу популарна, особено кај популарните личност во Холивуд.

woman push-up his whole body on purple mat

Со текот на времето се развива уште една техника тоа е јогапилатесот, што е комбинација од јога и пилатес и дава уште поголем ефект. Целта и на двете техники е сихронизација на умот и телото и се постигнува одлично физичко здравје. Се затега телото, се подобрува неговото држење, се намалува телесната тежина и се елиинира болката во грбот. За максимален ефект, се препорачуваат вежби два до три пати неделно, но видливиот резултат на вежбите започнува да се забележува само по три месеци.

group of women doing yoga