Островот Оаху е оддалечен 24 километри од Хонолулу, главниот град на Хаваите, а на него е откриен поток од кој се шири мирис на пиво.

Причината е што водата била загадена со алкохол по истекување од магацинот за алкохолни пијалоци.

Потокот го привлече вниманието на локалните активисти кои забележаа чуден мирис во неговата околина.

„Кога дојдовме овде, мирисавме на паб чии врати не беа отворени неколку дена“, изјави активистката Керол Кокс за Hawaii News.

Локалните медиуми земале примероци од вода и ги тестирале во приватна лабораторија и се покажало дека се позитивни на алкохол или 1,2 отсто од супстанцијата.

Foto: Unsplash/ Ilustracija/ @jbcreate_

Foto: Unsplash/ Ilustracija/ @jbcreate_

Ова е еднакво на четвртина од содржината на алкохол во пивото и е доволно за да предизвика интоксикација.

Потоа интервенирале локалните власти и започнала истрага за изворот на контаминацијата. Утврдено е дека се работи за оштетена цевка која доаѓа од складиштето на најголемиот хавајски дистрибутер на алкохол, компанијата Paradise Beverages.