Родена во Украина, со години играше за македонската репрезентација, каде остана да живее и по кариерата.
Поранешниот претставник на Македонија, Јулија Николиќ (38), почина во Скопје, каде што живееше и работеше по нејзината кариера.

Јулија е родена во Украина, од самиот почеток на нејзината кариерата од родната земја, пристигна во клубот Кометал Ѓорѓе Петров, со кого одигра значајна улога на меѓународната сцена.
Набрзо стана член на македонската репрезентација, со која учествуваше на Европското првенство во 2008 година, каде што беше една од десетте најефикасни ракометарки. Играше како играч од средниот ред, а покрај родната Украина и Македонија, каде што го помина поголемиот дел од кариерата, играше во тимови од Турција, Франција и Русија.

Кариерата ја заврши во 2015 година во дресот на Вардар и оттогаш се занимаваше со приватен бизнис во Скопје.
Се уште не е позната причината за смртта на еден од најдобрите македонски ракометари на сите времиња.