Некогаш ,,малите“ работи можат да го уништат целиот наш изглед, без разлика колку сме се потрудиле. Тука издвоивме неколку правила од врвни стилисти.

1. Кога носите кошула или блуза не смеете да отпочате повеќе од две копчиња на неа.

smiling woman wearing white and black pinstriped collared top

2. Правило кога носите накит! Носете две парчиња кои меѓусебно одговараат (огрлица и нараквица, обетки и нараквица или прстен и сл) Три или четири парчиња накит се премногу.

3. Вратоврската не смее да го помине струкот или да биде прекратка.

man holding his sleeve and necktie

4. Мини здолниште  и длабоко деколте – премногу вулгарно.

5. Ако вашата кошула е пикната во панталони, тогаш дефинитивно мора да носите ремен.

6. Вашиот ремен мора да биде во иста боја со чевлите.

7. Не носете две парчиња облека со дезени истовремено.

8. За време на формални состаноци, во канцеларија, Вашите рамена мораат да бидат покриени. Блузичка на тенки рамки или без не е препорачливо.

9. Доколку носите кошула без сако, тогаш не Ви е потребна вратоврска.

10. Сите видливи етикети и ознаки на гардеробата мора да бидат отстранети.