Алое Верата е навистина моќна билка, позната по своите лековити својства. Старите Еѓипќани ја нарекувале ,,билката на бесмртноста“, а индијанските племиња ,,рајска билка“. Во оваа статија прочитајте зошто треба секој да ја има оваа благородна билка во својот дом.

green aloe vera plant

1.Алое Вера е богата со витамини содржи Б1, Б3, Б6, витамин Ц, Б9, витамин А, кои се важни за метаболизмот, варењето, холестеролот и триглецеридите, го намалува ризикот од ракот на дојка и јајниците.

2. Богат е со минерали како што се калциум, цинк, бакар, калиум, магнезиум кои позитивно делуваат на густината на коските, васкуларното здравје, го јакне имуниот систем, здравјето на мозокот, ја подобрува енергијата во телото.

white potted aloe vera plant

3.Содржи есенцијални аминокиселини

4. Има антибактериски ефект – ги убива бактериите и габите и други микроорганизми.

5. Содржи масни киселини – г намалува воспалението, го намалува покачениот холестерол, помага при лечење неколку видови на рак.

6. Детокасикација

citiscan result hand ok

7. Ја зголемува pH вредноста во телото. Ниската pH вредност предизикува голем број на здравствени проблеми као што се умор, инфекции, губење на апетитот, дезориентација.

8. Го подобрува здравјето на косата и кожата. Со помош на алое верата можете да ја поправите оштетената коса, да ги спречите првите знаци на стареење. Исто така го стимулира производството на колаген.