Израелски нуркач пронајде антички меч во близина на бреговите на Средоземното Море во северен Израел, за кој експертите велат дека датира од времето на крстоносците.
Израелската управа за антиквитети соопшти дека нуркачот се нурнал во областа викендов и забележал грст антички предмети на 150 метри од брегот, вклучувајќи фенери, керамика и меч долг еден метар.

Експертите велат дека на тоа место имало засолниште за древни бродови и дека има многу археолошки богатства, од кои некои датираат од пред 4.000 години, но тешко е да се најдат бидејќи песокот постојано се движи.

Нуркачот го предаде мечот на владини експерти кои проценија дека оружјето е старо околу 900 години.

Нир Дистелфелд, инспектор во одделот за антиквитети од единицата за заштита од кражба, рече дека мечот бил завиткан во морски организми, но дека очигледно е направен од железо, и дека откритието е фасцинантно бидејќи тоа е личен предмет што ве носи назад 900 години. друго време, со витези, оклоп и мечеви “.

Мечот ќе биде исчистен и дополнително анализиран, а на нуркачот Шломи Кацин му се заблагодари што дејствува како добар граѓанин.

    Извор: Beta/Israel's Antiquities Authority via APИзвор: Beta/Israel’s Antiquities Authority via AP