Новиот коронавирус живее на површината со часови или денови, па затоа е важно да ги дезинфицирате предметите што редовно ги користиме. Еве како правилно да ги исчистите мобилните телефони, работните компјутери, тастатурите и многу повеќе.

Луѓето обично ја зголемуваат десинфекцијата во домот за време на сезоната на студ и грип, но ширењето на коронавирус (СОВИД-19) нè натера во крајности, а од добра причина: важноста на дезинфекцијата постојано се потенцира за да се спречи преносот на респираторни заболувања.

Прочитајте и откријте кои 5 работи треба редовно да ги дезинфицирате и правилно да ги стерилизирате.

Вашиот мобилен телефон
Во просек, мобилните телефони луѓето го фаќаат во рака околу 100 пати на ден, а студиите велат дека се еден од предметите кои се најподложни за бактерии. Тоа е одлична изложеност на потенцијалните бактерии и вируси кои ја предизвикуваат болеста. ,,Apple“ вели дека потрошувачите можат да користат марамчиња за дезинфекција. Можете исто така да го стерилизирате вашиот телефон со микрофибер крпа на која има распрскано средство за дезинфекција базирано на алкохол, како 70% изопропил алкохол разредено еден спрема еден.

person holding silver iphone 6

Тастатура
Без разлика дали работите во канцеларија или дома , тастатурата е во фокусот на бактериите и вирусите. Како можете да дезинфицирате? Откако ќе ја исклучите тастатурата, свртете го наопаку и протресете ја. Можете исто така да користите мала правосмукалка. Потоа лесно испрскајте со средство за дезинфекција и избришете со крпа од микрофибер.