Вознемирувањето на социјалните мрежи и другите дигитални платформи, познато како сајбер-насилство, не постои во Србија како кривично дело. Сепак, тоа не значи дека навредите и заканите преку Фејсбук, Инстаграм, Твитер и други мрежи можат да останат неказнети. Оваа информација е особено важна по шокантната вест за младата јутјуберка Кристина Кики Ѓукиќ (21) која се самоуби откако, како што се сомнева, долго време трпела сајбер насилство.

Кика си го одзеде животот ноќта меѓу 8 и 9 декември. Беше успешен инфлуенсер, а само на социјалната мрежа Инстаграм ја следеа повеќе од 350.000 луѓе. За жал, последниве неколку години на социјалните мрежи се бори со осуди и критики, а на крајот крена рака кон себе.