Организаторите на „Евровизија“ најавија дека следната година најпрестижното музичко натпреварување најверојатно ќе се одржи во Британија, бидејќи воено разурната Украина не е во можност безбедно да ги угости натпреварувачите.

Европската радиодифузна унија (ЕБУ), која го организира настанот, го соопшти следново:

– По нивната победа на натпреварот за песна на Евровизија (ESC) во мај, ЕБУ ги истражуваше опциите за можен домаќин на натпреварот следната година со украинскиот јавен радиодифузен сервис UA: PBC, кој претходно ги организираше настаните во 2017 и 2005 година, се додава во соопштението. :

– Стана добро позната традиција победникот на Евровизија да биде домаќин на натпреварот следната година, обезбедувајќи одредени критериуми, вклучително и обезбедување одржливост на настанот и исполнување на безбедноста на сите засегнати страни, вклучително и јавноста.