Доколку сакате да ја достигнете фит линијата, за почеток избегнувајте ги сите популарни диети кои во преден план го ставаат исклучувањето на одредени групи на храна од исхраната. Важно е да се јаде умерено, добро и квалитетно, а не да се гладува, бидејќи тоа е единствениот правилен начин на исхрана за секого.

Каква треба да биде умерената исхрана?

Теоретски, умерената исхрана звучи прилично едноставно, но во пракса сепак е малку потешка. Всушност, најголемата пречка на патот кон оваа цел сте само вие и вашата волја. Треба да јадете со чувство: кога ќе се почувствувате сити, веднаш престанете да јадете. Ова е предизвик за многумина кои уживаат во храната, но доколку неколку омилени вкусови се вклопат во еден оброк, желбата за нив веќе ќе биде задоволена, а контролата на порциите ќе биде многу полесна задача.

Поставете лимит на калории

Ако мислите дека не сте доволно силни за да престанете да јадете на време, а сакате да бидете фит и да јадете умерено, броењето калории исто така може да помогне. Се разбира, ова значи дека уште треба да комбинирате различна храна за да ја одржувате вашата исхрана балансирана. Табелите за исхрана и нутриционистичките табли помагаат при истражувањето на храната, така што лесно можете да видите дали одредена храна се вклопува во вашето дневно мени.

Во случај да не знаете колку калории треба да одземете, најдобро е да се консултирате со експерт кој детално ќе ве прегледа и ќе утврди што е најдобро за вас. Секако, постои и општа препорака за здрави возрасни лица, според која се препорачува внесување на 2.200 калории дневно со соодветна физичка активност. Ако не се движите доволно, и сакате да бидете фит, тогаш идеалната опција е да започнете со вежбање, или барем да изгубите 500 калории. Со преостанатите 1.700 калории, сè уште имате можност да комбинирате различни вкусови, вклучително и слатки, доколку тоа го правите умерено.

Шеќерот е исклучително важен

Не само што можете да консумирате слатки на патот кон фит изглед, туку е и пожелно, имајќи предвид дека јаглехидратите треба да сочинуваат 55-65 проценти од нашата исхрана. Тие се навистина гориво на нашиот организам и нивната улога е незаменлива.

Благодарение на шеќерот, кој дефинитивно треба да го консумирате умерено, ќе имате доволно енергија секој ден и за нормални активности и за тренинзи. Не заборавајте да го вклучите во менито. Ако ја прескокнете таа бројка, можете да користите нискокалорични засладувачи, кои се одлична алтернатива.

Контролирајте ги оброците секој ден. Ако се движите многу, внимавајте дополнително, бидејќи лесно можете да бидете измамени и да јадете повеќе отколку што треба. Јадете сè, но умерено и балансирано, и сигурно ќе ја достигнете линијата за фит.