За домашните миленици кои се плашат и треперат од звуците на петарди и огномети, по правило, доволно е да се подготви посебна просторија во која звуците и трепкањата надвор ќе бидат сведени на минимум.

Добро би било за време на новогодишната ноќ навреме да подготвите соба во која ќе биде миленикот и да се обидете да му дизајнирате некое хоби. Сепак, бидејќи поради физиолошки потреби мораат да излезат надвор, обидете се да го завиткате во шал, бидејќи тоа ќе му помогне да се смири по шокот од звукот на петардите, пишува Ало.

Врзете шал околу телото на преплашеното куче така што ќе направите X на грбот, а потоа прекрстете го на задниот дел од телото на животното. Експертите велат дека има смирувачки ефект врз кучето кога има желба да побегне. Можете да го завиткате вашето домашно милениче во шал или обична крпа