Кајгана е омилен појадок на многу семејства во Македонија. Ова јадење е калорично, долго ве држи сити, а пред се е вкусно и брзо се подготвува. Но, многу домаќинки ги прават истите грешки при подготовката на ова јадење.
Познатиот австралиски готвач Ден Черчил откри како пржените јајца што ги прави секогаш излегуваат совршено. Ова се неговите тајни.

Фото: pixabay
1. Прилагодете ја температурата
Избегнувајте да ги чувате изматените јајца на највисока температура. Ако тавата е премногу жешка, ризикувате изматените јајца да се препечат однадвор и да внатре да останат течни, па ќе се истурат на чинијата.
2. Не ги мешајте многу јајцат
Кога истурате изматени јајца во тавата, не ги мешајте матените јајца одвреме-навреме со шпатула. Коректно е да ја турнете шпатулата кон себе и да ја навалите тавата така што непечениот дел од изматените јајца да „падне“ врз веќе лесно испеченото.
3. Користете поклопец
Повеќето домаќинки подготвуваат кајгана така што ги оставаат во тавата изматените јајца додека целосно не се испечат. Еден познат готвач советува да ја исклучите ринглата пред целосно да ја направите кајганата и да го ставите капакот на тавата. Изматените јајца ќе се крчкаат под капакот во доволно загреана тава.
Совет плус:
За кајганата да изгледа како свилена, во изматените јајца додадете една лажица мајонез и по желба посолете. Мајонезот ќе му даде посебна текстура
Следетене на