Турски амам има посебен лековити ефект не само на телото, но исто така и на човечката душа. Турскиот амам постои од 15 век, кога Турците Османлии го освоиле Константинопол од Римјаните.

Инаку, амамот е ритуал за опуштање на умот и телото кој започнува со одење во просторија која се загрева со топол сув воздух. Тука започнува делот од капењето каде топлината предизвикува потење и чистење на телото. По потењето следува капење со ладна вода и масажа, како и чистење со специјална ракавица која се користи и за пилинг на телото. Познатите амами се една од атракциите во Истанбул.