Уличната мода е широк поим кој опфаќа повеќе стилови и мода кои настануваат како резултат на одредена суб-култура или индивидалци како контра движење на мејнстрим модната индустрија.

Препознатливи се неколку типови на улична мода:

Улична мода поврзана со музичката суб-култура како што е ХИП ХОП-от и Панкот.

pinterest.com

pinterest.com

Тhe Fashion Tag

Ретро Улична мода, го опфаќа стилот на мејнстрим или суб-културата од некој историски период.

iSmile Store

stylefrizz.com

Tumblr

Бунтовничка улична мода, суб-култура која има бунтовничка или политичка ориентација/позадина.

Lookbook

Italist

Уличен стил базиран на поп културата, кој е под влијание на јапонската манга(специфичен начин на цртање на стрипови развиен во Јапонија) и анимација.

Hel Looks

tokyofashion.com

tokyofashion.com

Естетична улична мода која се одликува со екстремна милост и привлечност.

Dancer Nat Zangi Miller Afropunk Fest London 2017. Surrey Quays, London, UK.

becauseimaddicted

jolygram.com

Уличната мода која го истакнува идентитетот, интелигенцијата, културниот и социјалниот статус, или суб-културата која се гледа себе си како интелектуална или културна елита.

printerest.com

printerest.com

DIY (Do It yourself) уличната мода е култура во која одредени индивидуалци поправаат, креираат, дизајнираат  и создаваат одредени модни парчиња без претходна подготовка и тренинг. Ова е хоби кои им носи одредено задоволство на одредени личности при креирање на на одредени работи.

Collective Gen