Black Friday е денот наречен после американскиот празник Ден на Благодарноста (Thanksgiving).

Наречен е Black Friday, бидејќи во текот на овој ден цените екстремно паѓаат и има енормен број на купувачи, поради чиј број се случуваат многу несреќи и напади.

Во 1950 години деновите после Денот на Благодарноста биле наречени денови на боледување, бидејќи огромен број на вработени барале боледување за да можат да купуваат по ниски цени. На бизнис секторот му било покомплицирано да установи кој навистина е болен од вработените, па така одлучиле  тој ден да биде платен одмор.

Полицијата од Филаделфија го користела терминот Black Friday и Black Saturday  за да го опише сообраќајниот метеж за време на овие два дена.

Името Black Friday започнало да се користи во 1966 од Еарл Афелбаум (Earl Apfelbaum), кој јавно изјавил дека денот после Денот на благодарноста официјално го отвара Божиќото пазарување во центарот на градот.

Black Friday смета за најпрофитабилниот ден во Америка.