Психотерапевтот Ами Морин, која воедно е и социјален работник, долго време ги проучувала емоцонално ,,силните“ луѓе, за на крај да издвои список на работи кои тие ги избегнуваат во животот.

  • Тие никогаш не го поминуваат времето самосожалувајќи се;
  • Никогаш и на никој не му дозволуваат да има надмоќ над нив;
  • Никогаш не ги избегнуваат промените, а и не го отфрлаат она што не може да се промени;
  • Никогаш не се обидуваат да им ,,угодат“ на другите;
  • Не се плашат од ризикот;
  • Не живеат во минатото;
  • Нив не ги погодува туѓата среќа;
  • Не се предаваат на неуспехот;
  • Не се плашат од осаменост;
  • Не очекуваат моментален успех;