Бонсаи дрвата се доста популарни во светот, поготово затоа што се доста прилагодливи на различни климатски услови, лесни за чување и не завземаат многу простор, а секогаш на домот му даваат еден пријатен и топол изглед. Терминот „бонсаи“ потекнува од јапонскиот јазик и зборот во буквален превод значи „посадено во сад“ и денес е симбол за сите минијатурни дрва кои се посадени во некаков сад и претставува хортикултурна уметност.

Bonsai, Díszgalagonya, Pink Flowers, Wood, Plant, Art    photo of green leafed bonsai plant on brown pot

Бонсаи дрвата водат историја за нивното одгледување уште во времето на древната египетска цивилизација и претставувале симбол за престиж и статус. Тоа што ова растение го прави привлечно за голем број на љубители на природата и цвеќињата е заради неговата специфична форма и изглед и фактот што го рефлектираат моменталното годишно време. Иако навидум лесни за одгледување, овие растенија бараат доста трпеливост, но голем дел од нив можат да ви траат со години.

two assorted bonsai    Green Bonzai Tree on Table

Bonsai, Azaleas, Rhododendron, Pink Flower, Wood, Plant

Bonsai, Elm Bonsai, Elm, Wood, Plant, Art    Bonsai, Tree, Bäumchen, Green, Leaves, Grow