“Dear Basketball” е  американска кратка анимација напишана и во нарација на славната кошаркарска звезда Коби Брајант,  во режија на Глен Кејн , а музиката е на Џон Вилјамс.

Филмот се однесува на писмото кое Коби Брајант го пишува до The Players’ Tribune на 29ти Ноември 2015 година за да го најави неговото пензионирање од кошарката.

Овој краток филм ја освои Академската награда за најдобар анимационен краток филм на 90тото одржување на Оскарите во 2018 година.

Оваа престижна награда за прв пат беше доделена на атлет, но ова бил прв оскар и за ветеранот и Дизни аниматорот  Глен Кејн.

Погледнетe go краткиот филм: