Консумирањето на кафе во умерени количини може да биде добро за вашето здравје. Тоа го откриваат повеке истражувања.

  1. Го намалува ризикот од дијабетес

Неколку кафиња на ден можат да помогнат во ризикот од појавата на дијебетес. Кафето содржи хемикалии кои учествуваат во вашиот метаболизам. Хлорогената киселина која е една од тие хемикалии го намалува нивото на глукоза во крвта.

2. Ја подобрува вашата меморија

Новите истражувања откриваат дека кофеинот во кафето го зголемува нивото на хормони а со тоа се продуцираат нови нервни клетки кои можат да го намалат ризикот од појава Алцхајмерова болест.

3. Кафето е добро за вашето срце

Во една студија се открива дека консумирањето на кафе (околу 2 шолји на ден) се намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и болести на срцето.

4. Го намалува ризикот од појава на рак на кожата

Кофеинот може да го намали ризикот од појава на рак на кожата објавено според новите истражувања, додека ова не е потврдено дека и бескофеинското кафе има исто дејство.