Сите ние имаме барем една слика на Инстаграм која барем малку ја ,,дотеравме“ во фотошоп. Замислете што би се случувало кога би морале сите наши ,,селфија“ да ги прикачиме во оригиналниот изглед без ниту малку фотошоп корекција? Сликите со филтри секогаш имаат поубава боја, нашето лице е почисто. Исто и пејсажите-кога се поминати ,,низ филтер“ изгледаат многу помоќно! Кој би прикачил фотографија, на која сите недостатоци се видливи? Скоро никој!  За жал социјалната мрежа Инстаграм веќе донесе одлука-фотошопираните слики нема да бидат прикажувани!

Instagram Hiding Photoshopped Photos New Feature

Се прашувавте зошто, која е причината за оваа одлука? Па сите знаеме дека Инстаграм веќе долго време се занимава со спречување на лажните вести, манипулации и насилствоо на социјалните мрежи. Сите барем еднаш сме сретнале фотографија на Инстаграм со која следи и предупредување дека е ,,осетлива содржина“. Па на сличен начин би функционирала и оваа опција. На сликата која поминала низ фотошоп ќе пишува ,,false information“, секако со објаснување зошто е скриена.

View this post on Instagram

#instagram

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Многу фотографии на графички дизајнери и професионални фотографи ќе бидат одбележани како ,,false information“? Дали ова значи и крај за дигиталната уметност? Уште не е категоризирано и појаснето како Инстаграм ќе ги разликува овие фотографии, но се надеваме дека многубрјните професионалци кои се занимаваат со ова прашање ќе изнајдат соодветно решение.

 

Сликите се превземни д web страната theeverge.com