Прво нешто што најголем дел од нас прават кога ќе се разболат, е да си подготват чај. Но дали всушност ги знаете различните придобивки од различните типови на чаеви?

 

Камилица

white daisy flowers

Чајот од камилица е одличен доколку чувствувате напнатост или било каков тип на стрес во вашето тело. Камилицата е одлична за дигестивниот систем, го подобрува имунитетот и се бори против разните бактериски инфекции.

 

Глуварче

white dandelion

Глуварчето е одлично доколку се обидувате да се ослободите од вишокот на килограми, го подобрува дигестивниот систем и е добро за коските.

 

Еукалиптус

green leaf plant

Овој напиток ќе ви помогне доколку имате проблеми со респираторниот систем и секакви инфекции кои што се поврзани со него, ги намалува отоците предизвикани од артритис и ревматизам и го намалува стресот.

 

Мајчина душичка

Vegetables, Vitamins, Diet, Food, Eat, Cooking

Чајот од мајчина душичка е одличен доколку имате некакво воспаление на грлото, помага при силни главоболки и ги регулира дигестивните проблеми, како дијареата.

 

Хибискус

macro photography of hyacinth flowers

Доколку имате проблеми со висок крвен притисок, тогаш чајот од хибискус е одлично решение за вас. Овој чај исто така се употребува и доколку се обидувате да ослабите, затоа што ја намалува способноста на организмот да го апсорбира шеќерот.