Голем дел од луѓето дома чуваат некакво домашно милениче и тврдат дека тоа им го разубавило животот. Но без разлика на тоа дали преферирате да чувате мачка, куче или пак златна риба, одговорноста е голема и бараат да им се посвети еден добар дел од вашето време. Па сепак, голем број на студии потврдиле дека чувањето на домашно милениче може навистина да биде добро за вашето здравје и тоа на неколку начини.

 

Го намалува крвниот притисок

woman carrying cat inside living room

Голем број на истражувања покажале дека луѓето кои што имале дома некакво домашно милениче, полесно го намалувале високиот крвен притисок. Домашните миленичиња можат да ве смират, особено додека ги галите, па затоа не е ни чудно што високиот крвен притисок кој што е најчесто предизвикан од стрес, веднаш се намалува. Секако, тоа не значи дека ако дома чувате мачка или куче не треба редовно да вежбате или да внимавате на правилната исхрана.

 

Го регулира холестеролот

woman carrying dog while standing

Ова се уште не е јасно зошто при истражувањата се покажало дека луѓето со домашен миленик имаат намален холестерол или триглицериди, но се мисли дека тоа е најчесто заради поактивниот живот кога, на пример, имате дома куче.

 

Ви помага ако страдате од депресија

woman playing with dog

Љубовта што вашето милениче ја има кон вас е навистина голема. Луѓето кои што чуваат дома „крзнено пријателче“ поретко страдаат од депресија и нервоза, не се чувствуаат осамени и секогаш имаат некој кој може да биде тука кога навистина ви е најтешко. Грижата што ја посветувате на нив може да ви ги оттргне мислите од секојдневните проблеми и да ве натера да знаете дека на некого сте му навистина потребни.

 

Го подобрува имунитетот

smiling boys with dogs

Децата кои што пораснале со домашен миленик имаат подобар имун систем и поретко страдаат од било каков тип на алергии. Голем број на студии покажале дека децата кои што дома чувале куче биле повеќе отпорни на астма и било какви белодробни заболувања.

 

Се подобрува здравјето на вашите коски

woman carrying cat while standing on porch

Чувањето домашен миленик може позитивно да влијае на вашите здравје, особено ако дома чувате мачка. Мачките предат на фреквенција од 20-140 HZ, што е одлично за намалување на стресот и зајакнување на коските, како и намалување на шансите од срцеви проблеми. Луѓето кои што чуваат дома мачка имаат 40% повќе шанси да не патат од заболувања на срцето, посебно инфаркт.