Одредени истражувања покажуваат дека една од три личности имаат проблем со високиот крвен притисок.  Мал број од нив водат сметка за нивниот крвен притисок. Високиот крвен притисок доведува до мозочен удар и срцеви заболувања. Затоа препорачуваат неколку работи:

       1.Движете се

Движењето е корисно без разлика на тоа дали пешачите, користите скали и сл. со секое движење срцето зема кислород од крвта и помага во намалувањето на крвниот притисок.

       2.Намалете го стресот

Стресот го покачува нивото на хормоните како кортизол и со тоа се покачува и крвниот притисок. За намалување на стресот ви треба повеке спиење, прошетка на свеж воздух, релаксирање, слушање  музика и сл.

       3.Здрава исхрана  

Храната многу влијае на одржување на крвниот притисок. Често конзумирање на мрсна храна и во големи количини го зголемува крвниот притисок и доведува до запушување на артериите.

Но исхраната која вклучува протеини, зеленчук, овошје многу добро влијае во регулирањето на крвниот притисок и општото здравје.

       4.Доколку овие совети не помогнат за намалување на крвниот притисок, следниот           чекор е да посетите доктор.