Еден од најбогатите луѓе на светот за кој приватниот живот беше долги години мистерија за јавноста, одбива да се расфрла со своето богатство. Армансио Ортега, човекот кој ја основа Индитекс компанијата која е сопственик на брендови како што се Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear и секако, Zara, беше прогласен за најбогатиот човек на светот во 2007 година, па сепак медиумите немаа ниту една фотографија од него се до 1997 година и од 2012 до ден денес има дадено само 3 интервјуа.

Image result for amancio ortega

Роден во семејство на работници на 28 март 1963 во Шпанија, татко му бил железнички работник а мајка му куќна помошничка и својата прва продавница ја отвара во 1975 година. Во 1966 година се жени со Росалиа Мера, но се разведуваат по 20 години, во 1986 година. Со својата втора жена Флора стапува во брак во 2001 година.

Related image

Неговото богатство од скоро е проценето на 68,3 милијарда долари, што го прави вториот најбогат човек во Европа и шестиот во светот.