Легендарниот глумец препознатлив по својата главна улога во филмот Спартакус во 1960 година, Кирк Даглас, почина вчера на 06.02.2020 година на неверојатни 103 години. Роден во сиромашно семејство како Исур Даниелович во семејство на еврејски имигранти во денешна Белорусија, тој го менува своето име во Кирк Даглас пред да се пресели во Америка за време на Втората светска војна. Тоа што е интересно за него е начин на кој што го опишуваат неговите колеги како човек со тежок карактер наведувајќи го неговиот татко алкохоличар како причина за неговото агресивно однесување, па сепак луѓето го обожаваа особено поради неговата беспрекорна дисциплина во работата и смислата за хумор.

На својот инстаграм профил, неговиот син Мајкл Даглас ја објави веста со емотивна порака посветена на неговиот татко велејќи:

„Со огромна така јас и моите браќа објавуваме дека Кирк Даглас не напушти денес на возраст од 103 години. За светот тој беше легенда, глумец од златната доба на филмовите кој живееше добро во неговите златни години, хуманитарец чија што посветеност кон правдата и целите во кои што веруваше поставија стандард кон кој што треба да се стремиме. 

Но за мене и моите браќа Џоел и Питер тој беше едноставно Тато, за Кетрин, прекрасен свекор, за неговите внуци и правнуци, нивниот сакан дедо, и за неговата сопруга Ана, прекрасен сопруг. 

Животот на Кирк беше живеан добро, ни остави наследство во филмовите кои што ќе опстојува за наредните генерации, и историја како реномиран филантроп кој што работеше на тоа да и помогне на јавноста и да донесе мир на планетата. 

Дозволете ми да завршам со зборовите кои што му ги кажав на неговиот последен роденден и кои што засекогаш ќе останат точни. Тато – многу те сакам и сум горд што сум твој син. #KirkDouglas 

View this post on Instagram

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on